پلاستوفوم چیست؟ همه چیز درباره آن
پلاستوفوم چیست؟ این سوالی است که برای کسانی که تا به حال این اسم را نشنیدند و شمایی که این سوال را سرچ کردید، پیش آمده است.
برای پاسخ به آن باید بگوییم که پلاستوفوم در واقع همان یونولیت است که اکثر شما بارها نام آن را شنیده و یا دیده اید. شاید تا حدودی با کاربرد آن نیز آشنا باشید.
احتمالا با یونولیت به عنوان متریالی برای بسته بندی محصولات آشنایی دارید.
اما باید بدانید که پلاستوفوم کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد.
امروزه کارخانه تولید پلاستوفوم بسیاری این محصول محبوب را تولید می کنند. برای آشنایی بیشتر با این محصول پرکاربرد و منحصر به فرد تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
یونولیت چیست؟
یونولیت، پلی استایرن یکپارچه یا منبسط شده است که در ایران با نام های پلاستوفوم، یونولیت و آکاسیف شناخته می شود و نام اصلی آن پلی استایرن منبسط شده (EPS) است. در بسیاری از کشورهای آمریکای شمالی این محصول با نام فوم شناخته می شود.
شاید جالب باشد که بدانید کاشف این محصول کیست؟ در سال 1839 ادوارد سیمون، پلی استایرن را کشف کرد. در سال ۱۹۵۹ توسط کمپانی آلمانی کوپر به تولید انبوه رسید.
یونولیت طی فرآیندهای پتروشیمی تولید می شود. در نتیجه این فرآیند ماده ای سبک و متخلخل که معمولاً سفید رنگ است، حاصل می شود.
پلاستوفوم خواص منحصر به فرد زیادی دارد که باعث شده تا در صنایع مختلف کاربرد داشته باشد.
مراحل تولید پلاستوفوم
حال که با تعریف پلاستوفوم آشنا شدید، به بررسی مراحل تولید آن می پردازیم. تولید یونولیت به دو روش دستی و اتوماتیک انجام می شود.
در روش دستی، ذرات ریز فوم استایرن در دیگ منبسط، و سپس خشک می شود. بعد از آن در بلوکر، فشرده و تبدیل به بلوکهای یکپارچه می شود.
در روش اتوماتیک تمامی این مراحل توسط ماشین آلات و تجهیزات مدرن انجام می شود که ضریب خطا کمتر است.
به طور کلی مراحل تولید یونولیت از ۳ مرحله اصلی پیش انبساط، تثبیت و فرم دهی تشکیل شده است.
3 مرحله تولید یونولیت (پلاستوفوم) را در زیر توضح داده ایم.
1- مرحله پیش انبساط در تولید یونولیت
در مرحله پیش انبساط مواد اولیه یونولیت که شبیه دانه های شکر هستند تولید می شود. مواد اولیه دارای چگالی خاصی هستند که برای تولید انواع مختلف یونولیت باید به چگالی ماده اولیه توجه کرد.
ماده اولیه بعد از تزریق بخار حجیم می شود و دارد دستگاهی به نام اکسپندر میشود. توسط پروانه های همزن حجم ماده اولیه 50 برابر حجم اصلی خود می شود.
2- مرحله تهویه در تولید یونولیت
حجم دهی ماده اولیه به وسیله دو ماده شنتان و دیاکسید کربن انجام می شود.
ماده حجیم شده برای خنک شدن به سیلوهای ذخیرهسازی منتقل میشوند. در این مرحله مهره های تولید شده برای رسیدن به دما و فشار تعادل باید ۶ تا ۱۲ ساعت استراحت کنند تا دوره تکامل را طی کنند.
3- مرحله قالب سازی در تولید یونولیت
قالب گیری مرحله آخر تولید پلاستوفوم است. بعد از این که مهره ها خنک شدند داخل قالب قرار می گیرند. در این جا به وسیله بخار آب گرم می شوند. این گرما باعث می شود که یونولیت شکل قالب را به خود می گیرند.
بعد از آنکه مواد اولیه شکل بلوک مادر را گرفت به انبار منتقل میشود تا کامل خشک شده و آماده برش شود.
مزایای استقاده از پلاستوفوم
- سبک بودن.
- مقاومت در برابر نفوذ آب و رطوبت.
- عایق صوت و حرارت.
- حمل و نقل راحت.
- صرفه جویی در مصالح ساختمانی.
- قابلیت بازیافت دارد.
- طول عمر بسیار بالا.
- افزایش سرعت ساخت و ساز ساختمان ها.
معایب یونولیت
- در برابر حلال های آلی مقاوم نیستند.
- نمی توان از آن ها در ترکیبات با فویل های عایق MPVC استفاده کرد.
- بعضی از یونولیت ها از کلرو فلورو کربن ها ساخته شده اندکه به لایه ازن آسیب می رساند.
- اگر با رنگ ها روغنی رنگ شود قابل اشتعال است.
انواع پلاستوفوم
بعد از آشنایی با مراحل تولید پلاستوفوم به معرفی انواع پلاستوفوم می پردازیم.
یونولیت ساختمانی
امروزه پلاستوفوم به عنوان ماده ای پرکاربرد در صنعت ساختمانی شناخته می شود.
دلیل این امر خواص ویژه ای می باشد که یونولیت ساختمانی داراست.
از مزایا و کاربردهای اصلی پلاستوفوم در ساختمانسازی میتوان به عایقهای حرارتی و صوتی، سبکی و استحکام مناسب، مقاومت در برابر آب و رطوبت، و امکانپذیری در ساختمانهای مرتفع اشاره کرد.
انواع یونولیت ساختمانی
- یونولیت سقفی استاندارد
- یونولیت دیواری
- یونولیت تیرچه کرومیت
یونولیت بسته بندی (فوم بسته بندی)
یکی از دلایل عمده بازگرداندن محصولات توسط مصرف کنندگان، خسارت وارده به محصول در حین حمل و نگهداری است که نه تنها خسارت مالی به تولیدکنندگان وارد می کند، بلکه باعث دلسردی مصرف کنندگان از آن محصول می شود.
این مشکل توسط یونولیت بسته بندی یا فوم بسته بندی به راحتی قابل پیشگیری است.
وزن سبک و عایق بودن از مهم ترین ویژگی های پلاستوفوم است. همین خواص ویژه باعث شده تا یونولیت مناسب ترین گزینه برای محافظت از وسایل ظریف و حساس در برابر ضربه و همچنین حمل و نقل آن ها باشد.
فوم های بسته بندی در اشکال مختلفی مانند یونولیت ورقه ای و یونولیت های سفارشی وجود دارند.
یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای یونولیت بسته بندی، یخدان یونولیتی می باشد.
این محصول هر نوع ماده غذایی تازه، یخ زده، انواع سبزیها را در دمای پایین نگهداری میکند. همچنین حین حمل و جا به جایی این مواد، هیچ آسیب و حرارتی به آنها وارد نمیشود.
یخدان فومی برای جا به جایی داروها و فرآورده های خونی در حوزه ی پزشکی نیز پرکاربرد است.
یونولیت فشرده
دانسیته یکی از مهمترین فاکتورهای تقسیمبندی برای فوم به شمار میرود.
یونولیت ها براساس فاکتوری به نام دانسیته و یا چگالی تقسیم بندی می شوند. هرکدام از انواع یونولیتهایی که در صنایع مختلف استفاده میشوند دارای دانسیتههای مشخصی هستند.
یونولیت فشرده دانسیته بیشتری دارد.
هر چه دانسیته پلاستوفوم بیشتر باشد ویژگی هایی مانند میزان مقاومت در برابر فشار و ضربه، میزان مقاومت در برابر حلالهای آلی، میزان مقاومت در برابر صوت و حرارت و … تغییر خواهند کرد.
یونولیت ها بر اساس میزان دانسیته به سه دسته اصلی تقسیم می شود:
- یونولیتهای معمولی که دانسیته آنها کمتر از ۲۰ است.
- یونولیتهای فشرده که دارای دانسیتههای ۲۰ تا ۶۰ میباشند.
- یونولیتهای فوق فشرده که دانسیته آنها بیشتر از ۶۰ است.
کاربرد یونولیت فشرده
- خودروسازی
- تولید در و پنجره
- لوازمتحریر
- مجسمهسازی
کاربردهای پلاستوفوم
در این قسمت با کاربرد های پلاستوفوم آشنا می شوید.
1- پلاستوفوم سقفی
یکی از انواع پلاستوفوم ساختمانی، یونولیت های سقفی است که مهمترین و اصلیترین کاربرد آن اجرای سقفهای تیرچه بلوکی است. این نوع از یونولیت در نزد ساختمان سازان بسیار محبوب است.
یونولیت سقفی از برش دادن بلوک مادر با دانسیته 12 یه دست می آید. وزن این بلوکها معمولاً 7 تا 8 کیلوگرم است و در ابعاد و اتدازه های سفارشی تولید می شود.
مهمترین خاصیت پلاستوفوم یعنی سبکی آن باعث کاهش وزن ساختمان و کاهش چشمگیر تلفات در مواجهه با بلایای طبیعی مانند زلزله می شود.
سقف ها علاوه بر کاهش وزن سازه ای از نظر گرما، سرما و صدا نیز عایق هستند.
مزایای استفاده از یونولیت سقفی
- کاهش استفاده از بتن
- کاهش استفاده از تیرها
- کاهش استفاده از میلگرد
- ذخیره انرژی
- کاهش نیاز به قالب گیری
- صرفه جویی در زمان عملیات
- مقاومت بیشتر در برابر زلزله
2- یونولیت دیواری UnoWall
یونولیت دیواری UnoWall را می توان در تمام قسمت هایی از ساختمان که نیاز به “دیوار” دارند استفاده کرد. همچنین در درزگیری، دکوراسیون داخلی، عایقبندی و … نیز به کار می رود.
یکی از مهمترین ویژگی های پلاستوفوم دیواری سبکی، نصب سریع و مقاومت در برابر زلزله است. همچنین می تواند در برابر آتش مقاومت کند و مضرات گازهای تولید شده در هنگام سوختن کمتر از چوب است. همچنین در هنگام سوختن به لایه اوزون آسیب نمی رساند.
یونولیت عایق خوتی برای صدا است. بنابراین بهترین گزینه برای دیوارهای داخلی و خارجی است و محیطی آرام را برای زندگی شما فراهم می کند.
همچنین برای جذب رطوبت و خواص ضد آب آزمایش شده است. حداکثر جذب آن کمتر از 2.5 درصد است، بنابراین نیازی به عایق کاری (با استفاده از رول نمدی قیر) دیوارهای خارجی ساختمان نیست.
به دلیل سبکی نسبت به دیوارهای آجری و غیره باعث کاهش هزینه فونداسیون می شود. بنابراین اجرای آن و کاهش وزن سازه می تواند به اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح برای افزایش حدود 20 درصدی طبقات ساختمان کمک کند.
سرعت اجرای نصب این محصول دو برابر پروژه ساختمانی با آجر و سفال است. در نتیجه زمان ساخت پروژه ای به مساحت 2000 متر مربع حدود 4 تا 5 ماه کاهش می یابد. هزینه ساخت و اجرای مشابه هزینه ساخت و اجرای بلوک های سفالی است.
4- یونولیت برای بسته بندی
هر محصولی که تولید می شود برای این که به هنگام جابجایی دچار آسیب و ضربه نشود به بسته بندی اصولی نیاز دارد.
بسته بندی اصولی کالا، آن را از هر نوع آسیبی حفظ خواهد کرد. امروزه بهترین گزینه برای بسته بندی کالا، استفاده از یونولیت بسته بندی است. از آن جایی که یونولیت بسته بندی عایق بسیار خوبی در برابر ضربه، سرما، گرما و رطوبت است، پس می توان با خیال راحت از آن برای حمل و نگهداری وسایل استفاده کرد.
5- یخدان یونولیتی
یکی از ویژگی های بارز یخدان پلاستوفومی توانایی آن در حفظ دما است. بنابراین یخدان های یونولیتی گزینه مناسبی برای نگهداری نواد غذایی گرم و سرد در سفرها و کمپین هاست.
از یخدان پلاستوفوم برای نگه داشتن قطعات یخ، مایعات و جامداتی که باید در طی حمل و نقل در درجه حرارت پایین حمل شوند استفاده می شود. همچنین برای جا به جایی مواد غذایی گرم نیز کاربرد دارد.
همان طور که گفته شد یونولیت عایق خوبی است. درنتیجه از ضربه وارد شدن به مواد جلوگیری می کند.
نقش یونولیت را در حوزه پزشکی برای جا به جایی خون و سایر فرآورده های خونی را نیز نباید نادیده گرفت.
6- ورق پلاستوفوم
یکی از مهم ترین و کاربردی ترین مصالح که امروزه در صنایع مختلفی از جمله در صنعت ساختمان و صنعت بسته بندی شناخته شده است ورق پلاستوفوم می باشد. این ورق ها در ابعاد، اندازه و دانسیته های مختلف تولید می شوند.
ورق های پلاستوفوم به دلیل دارا بودن ویژگی ها و قابلیت هایی مانند وزن بسیار کم، مقاومت عالی در برابر ضربه و فشار، مقاومت عالی در برابر صوت و رطوبت، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی، مقاومت در برابر خوردگی و حشرات در بخش های مختلف ساختمان مانند دیوارها، سقف و … استفاده می شود.
فرآیند قالب گیری برای تولید پلاستوفوم
پلاستوفوم به دو صورت قالب گیری می شود.
فرآیند اول قالب گیری پلاستوفوم
در فرآیند اول بلوک های بزرگی از یونولیت تولید می شود که برای بستهبندی و ساختمانسازی کاربرد دارد.
فرآیند دوم قالب گیری پلاستوفوم
در فرآیند دوم یونولیت ها براساس طرح های سفارشی قالب گیری می شود.
قالب سازی یونولیت
در هر صنعتی به ساخت قالب نیاز می باشد. قالب های یونولیت برای قالبگیری قطعات پلاستوفوم و یا یونولیت استفاده می شود. این قالب ها دوجداره و باز می باشد. قالب تولید یونولیت از آلومینیوم ساخته می شود.
آلیاژ بکار برده شده در ساخت قالب اثر مستقیم بر کیفیت محصول و عمر قالب فوم خواهد داشت. از آنجایی که قالب های یونولیت روزانه در هنگام تولید در معرض عبور بخار و آب گرم و همچنین سرد و گرم شدن هستند، باید در انتخاب آلیاژ مناسب باشند. بنابراین همچنین کیفیت متریال مورد استفاده در تمامی اجزای قالب اهمیت ویژه ای دارد .
مراحل ساخت قالب پلاستوفوم به شرح زیر است:
- ساخت مدل اولیه از جنس چوب یا پلاستوفوم
- ارسال مدل های ساخته شده به ریخته گری (لازم به ذکر است جنس قالب ها از آلومینیوم می باشد.)
- بعد از اتمام مرحله ریخته گری قطعات آلومینیومی به واحد قالب سازی مستقر در کارخانه ارسال می شوند و عملیات هایی از قبیل فرزکاری، تراشکاری،cnc کاری و….صورت می گیرد و در نهایت قالب مونتاژ شده و آماده ی تولید پلاستوفوم مورد نظر می گردد.
قیمت ورق پلاستوفوم
معیارهای مختلفی برای خرید ورق پلاستوفوم وجود دارد. مواردی مانند مقاومت در برابر فشار و ضربه، میزان جذب رطوبت، میزان مقاومت در برابر آتش و دانسیته یا چگالی بر روی قیمت ورق یونولیت تاثیرگذار است.
به صورت کلی قیمت ورق یونولیت به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که مهم ترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- شرکت و برند تولید کننده یونولیت ها
- سایز و ابعاد استاندارد یونولیت ها
- کیفیت مواد اولیه
- نوع پخت و فرآیند پلیمریزاسیون
- دانسیته یونولیت
- متراژ مورد استفاده
- هزینه های حمل و نقل و نصب
- ترکیب ضایعات در بلوک فوم
خرید پلاستوفوم
برای خرید انواع محصولات یونولیتی باید به نشان استاندارد توجه ویژه ای داشته باشید. همچنین لازم است که تجربه کارخانجات را در زمینه تولید یونولیت استعلام بگیرید و از تولید کنندگانی که سابقه طولانی در زمینه یونولیت دارند را در اولویت قرار دهید تا خریدی مطمئن داشته باشید.
برای ثبت سفارش و دریافت جدیدترین و بروزترین قیمت یونولیت های استاندارد و سفارشی باید با کارشناسان کارخانه ها در تماس باشید.
یونولیت توپی
یونولیت توپی یکی از انواع یونولیت می باشد. یونولیت های توپی سفید رنگ هستند و بسیار پرفروش می باشند . این توپ های سفید رنگ را می توانید متناسب با سلیقه ی خود رنگ آمیزی کنید و سپس برای ساخت کاردستی، دکور سازی برای مراسمها و جشنهای مختلف، مدل سازی، ساخت ماکت مورد استفاده قرار دهید.همچنین در عروسک سازی از فوم توپی استفاده زیادی می شود.
یونولیت توپی در اندازه ها و سایزهای مختلفی بنا به سفارش مشتری تولید و عرضه می شود.
بازیافت یونولیت
یک فرآیند مناسب در جهت حفظ محیط زیست بازیافت پلاستوفوم می باشد.کلیه محصولات یونولیتی قابل بازیافت می باشند و می توان از آنها برای تولید انواع یونولیت استفاده کرد.
بازیافت پلاستوفوم در اصل به پروسهای گفته میشود که در آن تمامی مواد فومی و یونولیتی دوباره وارد چرخه تولید میشوند. سپس به محصولات جدیدی تبدیل میشوند.
طراحی یونولیت بهگونهای است که کمترین میزان پرتی و ضایعات را دارد. حتی میتوان از قطعات کوچک آن در بخشهای مختلف ساختمان استفاده کرد اما بازهم ممکن است که قسمتها و قطعاتی از این ماده بیمصرف باقی مانده باشد.
مواد بازیافتی میتوانند برای مصارف پلاستیکی پلیمری استفاده شوند. از مهمترین کاربردهای مواد بازیافتی یونولیتها میتوان به این موارد اشاره کرد: استفاده به عنوان پوششهای بستهبندی، تولید انواع لوازمتحریر و….
ساخت ماکت با استفاده از پلاستوفوم
یکی از مواد مناسب برای ساخت ماکت ها ، یونولیت می باشد. یونولیت ها در مدت زمان کمی ساخته می شوند و از قابلیت شکل دهی و برش دهی مناسبی برخوردار هستند.
همچنین نسبت به دیگر مواد ماکت سازی، قیمت ارزان تری دارند. این ماکت های یونولیتی در برابر ضربه مقاوم هستند و به راحتی شکسته نمی شوند. از ماکت های یونولیتی در بیشتر نمایشگاه ها برای نشان دادن محصولات خود استفاده می شود. در ساخت یونولیت ماکت سازی از چگالی بالا به منظور کیفیت هر چه بیشتر استفاده می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.